Profesorul meu. Iurie Subotin. „Nu poți ști tot, trebuie să știi unde să cauți ca să poți rezolva problema care apare în fața ta.”

Iurie Subotin este de 24 de ani conferențiar universitar, doctor în chimie la Universitatea Tehnică a Moldovei și, de câțiva ani, și profesor de chimie la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Capitală.

Iurie Subotin ne povestește că și-a dorit mereu să fi profesor. Susține că acest lucru se simte, se vede, dar pentru aceasta e nevoie de talent. „Când îți reușește și observi asta, ai rezultate și reușite, atunci într-adevăr primești plăcere de la lucrul pe care-l faci. Dar dacă nu o să-ți placă ce faci, atunci nu o să-ți meargă nici în carieră, nici din punct de vedere financiar”, le spune mereu profesorul absolvenților din clasele a XII-a. Chimia i-a plăcut dintotdeauna, încă din școală era pasionat de biologie și chimie, dar într-un final destinul l-a dus spre facultatea de chimie și nu îi pare rău deloc.

Dascălul consideră că fiecare profesor își are calea sa spre elev. Abordarea sa este de a fi cu elevul de la egal la egal, în măsura potrivită, dar este important să vezi în elev un om; nu contează că e în clasa a VII-a sau a XII-a, trebuie să vorbești cu el corespunzător și respectuos: „Eu niciodată nu o fac pe șeful. Eu consider că nimeni nu poate ști totul, asta e imposibil. Când nu cunosc ceva, recunosc, mă informez și revin. Nu văd o problemă să spun că nu știu ceva.” Ca metodă de predare, Iurie Subotin are abordări diferite pentru fiecare elev. Acesta încearcă să vorbească cu elevii săi sincer și ca de la egal la egal pentru a stabili un contact cu discipolii.

___

Continuă lectura pe #diez