Stela Baltag e „Învăţătoarea anului 2015”!

„Am educat generaţii întregi prin exemplul propriu, îndemnându-le să lupte pentru toate visele lor”

Activează de 17 ani în învăţământ, este implicată mereu în diferite activităţi. Nu salariul o ţine în şcoală, dar ochii curioşi ai copiilor şi speranţa într-un viitor mai bun pentru ei. Este convinsă că, pentru a ajunge la o înaltă măiestrie pedagogică, este necesar ca profesorul să se perfecţioneze multilateral şi să se ridice până la capacitatea de analiză şi generalizare a propriei experienţe.

Stela Baltag este învăţătoare la clasele primare la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din capitală, iar în acest an pentru munca sa a fost distinsă cu titlul de „Învăţătoarea anului 2015”. A educat ani la rând câteva generaţii de copii, ajungând ca mulţi dintre ei să o imite. „Copiii sunt cei care simt bunătatea sufletului şi ei sunt oglinda noastră. Eu vorbesc puţin şi mai mult acţionez. Unii din ei vorbesc exact ca mine, gesticulează asemănător, fetele îndeosebi preiau ceva din felul meu de a fi, iar eu sunt tare mândră şi responsabilă în tot ce fac”, ne relatează învăţătoarea. Stela Baltag ne spune că anume învăţătorul, prin chipul, modelul şi acţiunea sa, poate influenţa viaţa elevilor săi, iar copilul, lăsat în grija educaţiei, poate avea un alt destin decât cel pe care îl creează părinţii. „Dascălul care se apropie de ei, cu iubire şi simţul dreptăţii, care ascultă cu bunăvoinţă, care glumeşte cu ei, care caută să-i ajute, care le insuflă sentimente morale, este cel a cărui autoritate rezistă în timp. Asemenea dascăli îşi fac simţită influenţa în întreaga viaţă ulterioară a copiilor”, menţionează aceasta.

Indiferent de timpuri, copiii au fost diferiţi şi aşa e firesc să fie

În viziunea Stelei Baltag, nu există copii răi, obraznici, aceştia sunt doar diferiţi şi acest lucru e firesc. „Eu învăţ mereu de la fiecare”, ne spune învăţătoarea, deoarece un profesor bun dăruieşte inima sa celor pe care îi are în preajmă. „Peste ani, profesorul înţelege că dăruirea sa cordială are ecou – iubirea discipolilor săi, transformată în realizări de omenie şi profesionale. Anume aceste schimbări spectaculoase îl fac pe învăţător să rămână perpetuu student, caracterizat prin vocaţia distincţiei intelectuale”, accentuează învăţătoarea. „Concursul Pedagogul anului reprezintă un clinchet pentru bucuria muncii împlinite”, ne spune Stela. O muncă de om pentru alţi oameni. Fiecare înţelege că în fața unui învăţător stă viitorul. Atunci când intră în sala de clasă, Stela Baltag vede acest viitor, unul cu siguranță mai bun pentru ţara noastră. Este încrezătoare în fiecare copil, în fiecare generație pe care are onoarea să o educe.

Colegii de serviciu au doar cuvinte de laudă la adresa Stelei

„Este un model de profesor consacrat şi ne mândrim cu ea, este cel mai bun diriginte şi mă bucur că există”, spune cu mândrie directorul Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Valentin Guzgan. Colega sa de serviciu, Carolina Negru, învăţătoare la clasele primare, spune că Stela Baltag este o fire deschisă, care oricând e gata să-ţi întindă o mână de ajutor şi care se bucură de simpatia colegilor.

„Nu sunt dintre cei care fug din ţară”

Salariile învăţătorilor din RM sunt mici, dar pe ea nu salariul o ţine în şcoală, ci ochii curioşi ai copiilor. „Nu fac parte dintre cei care fug din ţară atunci când aceasta trece printr-o perioadă grea. Voi rămâne aici şi voi lupta în continuare anume acolo unde pot să o fac mai bine. Cred că aşa ar trebui să procedeze fiecare”, ne-a declarat Stela Baltag. Pe lângă faptul că este o femeie deosebită şi o învăţătoare pe care copiii o adoră, Stela Baltag este şi preşedinta sucursalei Chişinău a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor, moderatorul Congresului al 36-lea al învăţătorilor din RM, România, Bulgaria, Ucraina şi Serbia.

În plus, cochetează şi cu viaţa politică, iar în primăvara acestui an a candidat la funcţia de primar al orăşelului Stăuceni. Însă cea mai mare realizare a vieţii sale este familia sa. Se mândreşte cu o fetiţă care cântă la pian şi vioară, iar în timpul liber ascultă muzică de calitate şi citeşte literatură de dezvoltare personală. Crede cu fermitate că transformarea societăţii depinde de succesul metamorfozării fiecăruia din noi.

Vezi mai multe pe Apropo Magazin.