Liceul poartă numele scriitorului român Ion Creangă, clasic al literaturii române, remarcat prin măiestria poveștilor și basmelor sale, cel mai iscusit, cunoscut și admirat povestitor pe care l-a dat acest neam. Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române datorită operei sale autobiografice ”Amintiri din copilărie”. Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, la Humulești, județul Neamț, și a decedat la data de 31 decembrie, 1889, la Iași.
Cultura organizațională a instituției este caracterizată printr-un profesionalism, în care domină asemenea valori precum: colaborarea, munca în echipă, respectul reciproc, dragostea pentru copii, respectul pentru profesie, libertatea de exprimare, receptivitatea la nou, creativitatea și entuziasmul și generozitatea. Colectivul liceului a elaborat și instituționalizat elemente de integritate colectivă, care au dat instituției coeziune și proprie identitate, pornind de la valorile interne: clasă, școală, comunitate și familie până la sector, municipiu, țară.
VALORILE COLECTIVE:
- IMNUL LICEULUI
- EMBLEMA LICEULUI
- DRAPELUL LICEULUI
- INSIGNA LICEULUI
- CULOAREA SIMBOLICĂ – VERDE
- REVISTA LICEULUI
- UNIFORMA LICEULUI
- …………………………….
DISTINȚII ȘCOLARE:
- Premiul Mare al Liceului ”Gheorghe Cașu”
- Premiul Special
- Diplome personalizate ale instituției
- Medalia ”Ion Creangă” (șefii de promoție)
- Scrisori de gratitudine
- Titluri onorifice și altele
Revistele și ziarele care au publicat și publică despre liceu, elevii și cadre didactice: ”Alunelul”, ”Clipa siderală”, ”Florile dalbe”, ”Micul prinț”, ”Noi”, ”Făclia”, ”Universul pedagogic”, ”Învățământul modern”, ”Didactică Pro”, și altele.
Canalele TV care reflectă activitatea instituției:Moldova1, Pro TV Chișinău, TVR Moldova, Jurnal TV, N4, ONE TV și altele.
Posturi de radio: Radio Vocea Basarabiei, Radio Chișinău, radio Moldova, Jurnal FM, Radio datina
UNIFORMA ȘCOLARĂ
ISTORICUL PROIECTULUI
Uniforma școlară – element de integritate colectivă, produs al parteneriatului educațional inspirat de cultură organizațională. istoria apariției uniformei școlare la IPLT ”Ion Creangă” din mun. Chișinău este una interesată, aceasta devenind deja aproape 3 decenii un atribut incontestabil. În anul 1995, o delegație a IPLT ”Ion Creangă”, în funcție cu directorul de atunci, Guzgan Valentin, a participat la aniversarea a 75 de ani ai Liceului ”Ion Creangă” din București, România. Pe lângă multe lucruri și activități desfășurate în cadrul acelui eveniment, delegația din Chișinău a fost plăcut surprinsă de vestimentația elevilor de acolo. Toți elevii erau îmbrăcați în sacouri de culoare roșu-închis, ceea ce imprimă evenimentului o ținută solemnă, deosebită. La întrebarea ”De ce roșu-închis?”, răspunsul a fost: ”Elevii sunt cireșele din amintirile scrise ale celebrului humuleștean”. Identificând semnificația filosofică a acestui element simbolic (culoarea uniformei), delegația noastră a decis ca la întoarcerea în Chișinău elevii noștri să devină ”frunzele” aceluiași copac cu cireșe, adică urma să se inițieze procedura de introducere a uniformei pentru crengienii din Chișinău. În felul acesta, un parteneriat a impulsionat emiterea și lansarea Proiectului ”Uniforma Școlară”. În septembrie 1995, au demarat activitățile de introducere a uniformei, cei mai implicați în această perioadă au fost părinții elevilor. Astfel, procesul a avut următorul plan:
- Elaborarea modelului, stilului- septembrie, 1995
- Descrierea componentelor vestimentației, cerințelor- septembrie, 1995
- Determinarea strategiei de confecționare- octombrie, 1995.
- Decizia Senatului Elevilor- octombrie, 1995.
- Decizia Consiliului Profesoral- octombrie, 1995.
- Fixarea termenului limită de întroducere-17.01.1996.
În prezent elevii IPLT ”Ion Creangă” poartă cu mândrie uniforma liceului.
Uniforma școlară a liceenilor de la ”Ion Creangă” pe parcurs a fost modernizată și ușor modificată în funcție de cerințele vestimentare la zi, de particularitățile de vârstă ale elevilor și se încadrează în anumiți parametri: (Tabel)
ARGUMENTE PRO UNIFORMĂ
- Conferă prestigiu unității de învățământ . O unitate școlară care își desfășoară activitatea după un sistem de valori propriu va dori să se diferențieze de celelalte școli printr-o anumită ținută vestimentară adecvată și specifică.
- Mărește sentimentul elevilor de apartenență la grup.
- Îmbunătățește disciplina. Elevii învață prin purtarea uniformei că trebuie să se supună unor reguli și că trebuie să se îmbrace adecvat mediului în care se află.
- Consolidează mediul de învățare. Îmbrăcați în uniformă, elevii nu vor confunda sala de clasă cu locul de joacă și își vor aminti în fiecare moment pentru ce sunt așezați în bănci.
- Reduce discriminarea. Din punct de vedere al vestimentației, toți elevii vor deveni egali, ceea ce ar putea duce la mai puțină marginalizare pentru copii care, fără uniformă, nu și-ar permite haine ”la modă”.
- Este rentabilă. Pe termen lung, uniformele sunt mai ieftine decât hainele și mai rezistente la uzură. Achiziționate la început de an școlar, ele pot fi purtate pe parcursul întregului an sau chiar mai mult.
- Este practică. Elevul ( mai ales cel din gimnaziu) va scăpa de stresul de a decide zilnic ce va purta a doua zi la școală.
- Este eficientă. Elevul se pregătește pentru școală într-un timp rapid, având oricând la îndemână uniforma pregătită.