Un ansamblu de copii mai vechi decât independența RM! Cum a sărbătorit Opincuța 25 de ani de activitate

Ansamblul „OPINCUȚA” a fost fondat de către Maria Lupu în 1990. Fiind prezentă la un spectacol al Teatrului de Etnografie și Folclor „Ion Creangă”, fondatoarea a rămas profund impresionată și a hotărât să fondeze și ea un grup de copii în cadrul școlii din Cricova, iar mai apoi în cadrul Liceului „Ion Creangă”. Timp de 25 de ani de activitate prin acest ansamblu au trecut cel puțin 3 mii de copii.

La 5 aprilie, în incintă teatrului GINTĂ LATINĂ, a avut loc concertul jubiliar, marcând 25 de ani de activitate ai ansamblului. Spectacolul dramatico-folcloric a purtat genericul „Pe ulița satului” . Prima parte a concertului a fost bazată pe frumoasa poveste „AMINTIRILE DIN COPILĂRIE” a lui ION CREANGĂ . În această parte au fost implicați copii din grupele mică și mijlocie.

A două parte a adus în scenă obiceiul petrecerii la armată. De această dată au fost implicați copii din grupa mare, dar și absolvenți ai ansamblului, vechi de 25 de ani. „Foștii membri au rămas foarte impresionați când le-am propus să revină la OPINCUȚA pentru o lună și jumătate, ca să ne pregătim de acest eveniment. S-au implicat foarte mult și părinții copiilor, pentru ca evenimentul să ne reușească la un nivel foarte înalt de organizare”, povestește conducătoarea grupului vocal, Viorica Lupu.

Un spectacol complex: cu decor, recuzită, lumini și coloană sonoră, regie și punct culminant – așa și-au dorit cei de la OPINCUȚA și anume așa a fost. Acest spectacol aduce elemente noi în domeniul ansamblurilor folclorice, ridicându-se la nivelul unui teatru dramatic. „Am ținut neapărat ca dansurile și cântecele să fie împletite cu obiceiuri și idei, așa ca totul să curgă asemeni unei povești logice: cu introducere, punct culminant și deznodământ”, mai precizează Maria Lupu, fondatoarea ansamblului.

„La OPINCUȚA avem noroc de copii talentați dar și de pedagogi care se implică la maxim și cu suflet în tot ceea ce fac. Maria Lupu este fondatoarea și managerul colectivului, care în 25 de ani nu a obosit deloc, mai mult chiar – are și mai multe idei pentru un colectiv de copii și adolescenți de nota 10”, ne-au mărturisit părinții. Precizăm că micii dansatori sunt coordonați de Elena Lupu și Denis Ganga – coregrafii ansamblului, iar Viorica Lupu este conducătorul grupului vocal al formației.

___
http://ea.md/un-ansamblu-de-copii-mai-vechi-decat-independenta-rm-cum-a-sarbatorit-opincuta-25-de-ani-de-activitate/