Elevii IPLT „Ion Creangă” pe data de 6 mai 2022, au realizat activitatea transdisciplinară cu tematica „Unitate prin diversitate”, dedicată Zilei Europei, când sărbătorim pacea și unitatea în Europa, tematică care vizează formarea de valori și atitudini și permite abordarea integrată a tuturor disciplinelor școlare. Toți elevii s-au implicat în realizarea activităților:
- Clasele primare au realizat un Flashmob „Porumbelul Păcii”
- Clasele de gimnaziu și liceu au prezentat câte un stat membru al UE sau în proces de aderare (prezentare istorică, geografică, lingvistică, realizări ale științei, tehnologiilor, arte, sportului, etc.).
A fost o sărbătoare memorabilă în care elevii au demonstrat creativitate și ingeniozitate!
Competența interculturală dezvoltată în cadrul activității transdisciplinare include toate formele de comportament care permit fiecărei persoane să participe în mod eficace la viaţa socială şi profesională, fiind legată în mod direct de bunăstarea individuală şi colectivă. Beneficiile educaţiei interculturale sînt importante pentru toţi elevii, deoarece:
- stimulăm curiozitatea şi interesul pentru diferenţele sociale şi culturale;
- contribuim la dezvoltarea imaginaţiei în vederea acceptării şi valorificării diferenţelor culturale în variate contexte;
- dezvoltăm gândirea critică prin identificarea perspectivelor şi a provocărilor propriei culturi, dar şi ale altor culturi.
„Pacea este libertatea mea, și a ta, și a tuturora de a ne juca, de a gândi, de a ne exprima liber, de a munci, de a ne iubi, de a fi noi înșine, de a desena porumbei albi, de a înaltă mii de baloane colorate sus, sus de tot… Nu este suficient să vorbești despre pace. Trebuie să crezi în ea. Și nu este suficient să crezi în ea, trebuie să muncești pentru ea. Nu există un drum spre pace. Pacea este drumul!”
- Flashmob „Porumbelul Păcii”
Motto-ul Uniunii Europene, „Uniţi în diversitate”, a fost folosit pentru prima dată în anul 2000 și care arată, potrivit Comisiei Europene, faptul că „(…) europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru“.
- Elaborarea și prezentarea spoturilor video ale state UE
- Orășelul european - prezentarea diversității realizărilor statelor UE (istorie, geografie, limbă, economie, turism, cultură, sport, artă, invenții și descoperiri, personalități, etc.)
Uniunea Europeană s-a definit şi se defineşte şi în prezent printr-un mozaic lingvistic, de culturi, religii şi tradiţii care formează o comunitate diversă de cetăţeni europeni, dar uniţi în jurul unor valori fundamentale comune. Această bogăţie culturală este esenţială pentru pacea, securitatea şi stabilitatea Europei, iar toleranţa, respectul reciproc şi cooperarea au stat la baza actualei construcţii europene după finele celui de-al Doilea Război Mondial.
- Prezentarea artistică a statelor UE (istorie, geografie, limbă, economie, turism, cultură, sport, artă, invenții și descoperiri, personalități, etc.) și presupune abordarea integrată a curriculumului prin centrarea pe situații ale vieții realeasa cum apar ele în context cotidian, prezentarea integrată a lumii reale, în scopul dezvoltării competențelor pentru viața.