Ziua Europei la Liceul „Ion Creangă” – solidaritate pentru pace!

Elevii IPLT „Ion Creangă” pe data de 6 mai 2022, au realizat activitatea transdisciplinară cu tematica „Unitate prin diversitate”, dedicată Zilei Europei, când sărbătorim pacea și unitatea în Europa, tematică care vizează formarea de valori și atitudini și permite abordarea integrată a tuturor disciplinelor școlare. Toți elevii s-au implicat în realizarea activităților:

A fost o sărbătoare memorabilă în care elevii au demonstrat creativitate și ingeniozitate!

Competența interculturală dezvoltată în cadrul activității transdisciplinare include toate formele de comportament care permit fiecărei persoane să participe în mod eficace la viaţa socială şi profesională, fiind legată în mod direct de bunăstarea individuală şi colectivă. Beneficiile educaţiei interculturale sînt importante pentru toţi elevii, deoarece:

„Pacea este libertatea mea, și a ta, și a tuturora de a ne juca, de a gândi, de a ne exprima liber, de a munci, de a ne iubi, de a fi noi înșine, de a desena porumbei albi, de a înaltă mii de baloane colorate sus, sus de tot… Nu este suficient să vorbești despre pace. Trebuie să crezi în ea. Și nu este suficient să crezi în ea, trebuie să muncești pentru ea. Nu există un drum spre pace. Pacea este drumul!”

Motto-ul Uniunii Europene, „Uniţi în diversitate”, a fost folosit pentru prima dată în anul 2000 și care arată, potrivit Comisiei Europene, faptul că „(…) europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru“.

Uniunea Europeană s-a definit şi se defineşte şi în prezent printr-un mozaic lingvistic, de culturi, religii şi tradiţii care formează o comunitate diversă de cetăţeni europeni, dar uniţi în jurul unor valori fundamentale comune. Această bogăţie culturală este esenţială pentru pacea, securitatea şi stabilitatea Europei, iar toleranţa, respectul reciproc şi cooperarea au stat la baza actualei construcţii europene după finele celui de-al Doilea Război Mondial.