Deputații au votat pentru anularea examenelor de Bacalaureat

Deputații au votat astăzi proiectul de lege privind anularea examenelor de bacalaureat. Nota probei de examen va reprezinta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediei anuale obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII, anilor de studii întâi și trei în învățământul profesional tehnic post-secundar la disciplinele respective.

„După aprobarea proiectelor de lege absolvenții vor primi diplome de bacalaureat după același model care a fost și până în prezent. Astfel, aceștia vor putea face studiile în instituțiile de învățământ superior atât din țară, cât și de peste hotare”, a declarat Ministrul Educației, Igor Șarov, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Ministrul a precizat că pentru restanțierii din sesiunile anterioare, care s-au înscris în această sesiune, va fi organizată o sesiune de examen în funcție de evoluția situației pandemice. În prezent sunt circa două mii de elevi restanțieri. Pentru cei care vor susține examenele, va fi asigurată posibilitatea de a depune actele în instituțiile de învățământ superior.

De asemenea, proiectul de lege prevede că se eliberează certificatul de studii gimnaziale pentru elevii care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu cinci, cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX.

Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a și cei care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în condiţiile stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

___
https://tv8.md/2020/05/21/deputatii-au-votat-pentru-anularea-examenelor-de-bacalaureat/