FIRST LEGO League Moldova și-a desemnat învingătorii

Viceministrul educației Elena Cernei a participat la FIRST LEGO League Moldova, ediția locală a celei mai importante competiții internaționale în domeniul tehnologiei și roboticii, care s-a desfășurat la data de 20 februarie în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO.

La ediția curentă au participat 13 echipe din 10 instituții educaționale din Republica Moldova.  Cei peste 80 de participanți au avut o zi plină de acțiuni, provocări și distracții alături de oaspeții evenimentului. Imagini din cadrul evenimentului aici.

FIRST LEGO League este un program dedicat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care își propune să contribuie la creșterea interesului tinerilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. Competițiile se desfășoară în prezent în 80 de țări și adună anual peste 230 de mii de participanți.

Concursul include 4 probe: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile Fundamentale, iar performanțele echipelor sunt evaluate de către un juriu compus din profesioniști din diferite domenii. În cadrul FIRST LEGO League participanții proiectează, construiesc, programează și testează un robot autonom, realizează o cercetare și elaborează soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe și dezvoltă aptitudini importante pentru carieră și viață.

FIRST LEGO League se desfășoară în Moldova pentru a doua oară (prima ediție a avut loc în martie 2015). În fiecare an concursul abordează un subiect actual, de mare importanță pentru societate. Tema competiției curente a fost „Cursa deșeurilor”. Echipele FIRST LEGO League au fost provocate să cerceteze problemele ce țin de gestionarea deșeurilor și să vină cu soluții inovatoare pentru rezolvarea acestora.  

Competiția s-a încheiat cu o Ceremonie de premiere în cadrul căreia au fost desemnați învingătorii FIRST LEGO League Moldova și toți participanții au primit diplome și medalii.

Titlul de Campion al competiției i-a revenit echipei „RoboJunior”, iar premiul a fost înmânat de către  Excelența Sa James D. Petite, Ambasador al SUA în Republica Moldova. Alte patru echipe s-au ales cu trofee pentru probele Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile fundamentale.

Cele 5 echipe învingătoare ale ediției curente FIRST LEGO League Moldova sunt:

Echipa “RoboJunior” de la Liceul Teoretic “Ion Creangă”– Campion FIRST LEGO League Moldova

Echipa “Phoenix” de la Liceul Teoretic “Mircea Eliade”- locul I pentru Proba “Designul Robotului”

Echipa “RoboRangers” de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO – locul I pentru Proba “Robotul în Misiune”

Echipa “RoboCraft” de la Colegiul Politehnic din Chişinău – locul I pentru Proba “Proiectul”

Echipa “Biotope” de la Liceul Teoretic “Orizont”- locul I pentru Proba “Valorile Fundamentale”

În conformitate cu decizia Juriului, echipa Campion “RoboJunior” şi învingătorii la proba „Robotul în Misiune” – echipa RoboRangers vor participa la finala FIRST LEGO League din Estonia, unde vor concura alături de 40 de echipe din Estonia, Letonia, Lituania și Norvegia.

Evenimentul FIRST LEGO League este organizat de către realizatorii Proiectul de Competitivitate al USAID și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu ONG Robootika din Estonia, cu suportul StarNet și al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO. FIRST LEGO League Moldova se desfășoară cu susținerea și sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova.

Competiția are loc în cadrul Programului de studiere a roboticii în instituțiile educaționale din Republica Moldova ”ROBOCLUB”, lansat în martie 2014.

Mai multe detalii despre concurs aflați pe site-ul cariera.ict.md și pe pagina de Facebook FIRST LEGO League Moldova.

___
https://mecc.gov.md/ro/content/first-lego-league-moldova-si-desemnat-invingatorii