[title text=”Soluții pentru modernizarea sistemului educațional”]

Modernizarea sistemul educațional este extrem de importantă pentru creșterea unei societăți sănătoase din punct de vedere intelectual, care va contribui la dezvoltarea ulterioară a economiei din țara noastră. Pentru a atinge un nivel optim în faza de modernizare este necesară proiectarea şi realizarea unei activităţi educaţionale, care va pune accent pe felul cum se desfăşoară aceasta şi va implica diverse metode organizatorice, procedurale şi materiale.

O posibilitate de modernizare ne oferă proiectul „Clasa viitorului” – un proiect pilot ce este implementat în mai multe instituţii din Republica Moldova. Acesta prevede o nouă abordare a procesului educaţional, cea de tip STEAM, un concept care promovează metode de instruire creative, multidisciplinare şi valorifică la maxim tehnologiile informaționale. Ele sunt bazate pe proiecte care integrează cunoştinţele şi abilităţile din diferite domenii precum ştiinţe, tehnologie, inginerie, arte şi matematică. Proiectul răspunde la multe întrebări cu care se confruntă profesorii, elevii şi şcolile în contextul apariției permanente a noilor tehnologii. Acesta vine să acopere necesitatea de a forma competențe necesare cerinţelor curente ale elevilor şi de a asigura dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice.

[row] [col span=”7″ span__sm=”12″]

Clasa viitorului și-a deschis ușile pentru 31 instituții din Moldova, una dintre care este și Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, Chișinău și a transformat procesul de predare-învățare în unul interactiv și captivant atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Fiecare instituţie participantă în cadrul proiectului și-a creat propriiul parcurs în realizarea activităților. Acestea au fost corelate cu echipamente TIC moderne precum seturi de robotică, laboratoare ştiinţifice portabile, senzori pentru experimente, seturi pentru crearea circuitelor microelectronice, imprimante şi scanere 3D, microcomputere, ochelari VR etc.

TIC în clasa viitorului oferă elevilor din instituția noastră acces la informații și la datele cercetărilor din diferite domenii, precum și un mecanizm de comunicare, de socializare și de înregistrare a rezultatelor educaționale. 

[/col] [col span=”5″ span__sm=”12″] [ux_image id=”11693″] [/col] [/row]

Insturirea în această clasă este una personalizată și necesită nu numai o tranziție de la școala veche tradițională (conținut,orar, strategii, metodologie), dar și orientarea spre utilizarea avansată a TIC. Folosirea acestora pentru personalizarea curriculumului a devenit o premiză majoră. Elevii cu performanțe academice mai slabe dintr-o grupă tipică urmează același program educațional, fiecare în ritmul său, ceea ce facilitează însușirea materialului. Totodată însă permite elevilor talentați cu un grad avansat de cercetare să se dezvolte continuu.

[divider]

Vezi mai multe pe clasaviitorului.md.